dinsdag 9 mei 2017

Josie's Kitchen Favorites

Ik ben geen keukenprinses, in de zin dat ik niet graag uren aan een stuk in de keuken sta en dat ingewikkelde recepten niet aan mij besteed zijn. Maar ik heb intussen wel geleerd dat het niet moeilijk is om lekker, gevarieerd en gezond te koken. Ik heb daar geen complexe recepten voor nodig, enkel een aantal basisingrediënten en -toestellen. Vandaag toon ik jullie graag mijn keukenfavorieten. Het gaat hier niet om etenswaren op zich, wel om zaken die ik graag gebruik om mijn favoriete gezonde gerechtjes klaar te maken. 



Spiraalsnijder
Ik heb mijn My Vegetable spiralizer van Domo sinds oktober en ik gebruik hem nog steeds intensief. Ik doe er vooral wortels, courgette en af en toe eens bietjes en komkommer in, die ik gebruik voor allerlei slaatjes en groentespaghetti. Ik vind het een enorm handig toestel. OK, het opkuiswerk nadien neemt een beetje tijd in beslag maar dat heb ik er wel voor over. Ik ben van nature een 'kuiser' dus ik maal daar niet om.

Braadpan
Bakken doe ik met mijn GreenPan met gezonde Thermolon keramische anti-aanbaklaag. Hierin zit geen PTFE, een chemische substantie die giftige stoffen kan vrijgeven bij oververhitting. Zelfs bij oververhitting geeft de Thermolon laag geen toxische stoffen af. Met deze pan kan ik gezond en knapperig bakken met weinig vetstof. Bovendien is ze eenvoudig te reinigen, wat ik ook wel belangrijk vind. Het is een stevige pan die snel opwarmt, geschikt voor een inductiefornuis. Zeer tevreden ben ik van deze pan!



Gezonde vetten
Om lekker te koken heb je vetten nodig. Ik gebruik, naast olijfolie, gezonde vetten als koolzaadolie, lijnzaadolie en kokosolie. Kokosolie is smaak- en geurloos, koolzaad- en lijnzaadolie hebben een iets meer uitgesproken smaak. Ik wissel al volgens hoe ik het zelf wil. Lijnzaadolie is heel goed om de spijsvertering te bevorderen, iets wat bij mij van pas komt aangezien ik zeer gevoelige darmen heb die al eens 'vast' durven te zitten. Koolzaadolie bevat 93% onverzadigde vetzuren, dat is het hoogste percentage van alle plantaardige oliën. Gezonde vetten haal ik ten slotte ook uit noten. Die eet ik sowieso heel veel omdat ze boordevol vitamines en mineralen zitten (ideaal voor een vegetariër). Ze bevatten ook goeie vetten, die nodig zijn voor een gezond lichaam. En noten zijn gewoon ook megalekker! Mijn favorieten zijn pecannoten, cashewnoten en amandelnoten

Smaakmakers
Naast kruiden (ik gebruik veel pikante en groene kruiden) is tamarisaus mijn favoriete smaakmaker. Het is een glutenvrije sojasaus die een hartige, zoute smaak geeft aan gerechten. Ik gebruik tamari zowel in warme als in koude bereidingen. Ook een goede groentebouillon is voor mij essentieel, bijvoorbeeld in stoofpotjes of soep. Die van Herbamare is volledig plantaardig en vrij van kunstmatige smaakversterkers. Heel lekker!



Zoetmiddelen
Ik drink al meer dan 3 jaar geen frisdrank meer (ook niet light/zero) en gebruik enkel nog natuurlijke zoetmiddelen. Waarom? Omdat ik het heel confronterend vind in hoeveel voedingsmiddelen er massa's suiker verwerkt zit, zelfs die waarvan je het niet zou verwachten. Mis ik suiker? Ab-so-luut niet, en dan meen ik echt. Suikervrij eten heeft voor mij niks te maken met diëten of gewicht verliezen (ik ben daar niet door vermagerd), het maakt gewoon deel uit van een gezonde en bewuste levensstijl. In het begin was het wat 'afkicken' - ik ben sinds een paar weken ook gestopt met 'Frisk' te eten want ik at er soms 10 per dag, ik mis ze nu ook wel maar ik weet dat het binnenkort vanzelf overgaat. Er bestaan zoveel lekker natuurlijke zoetmiddelen ter vervanging van suiker! Mijn keukenkast staat er vol van. Ik ben zot van kaneel (ik draai dat in mijn havermout, in yoghurt, bij een gebakken appeltje...) en gebruik ook vaak speculaaskruiden. Vanille (poeder of extract) vind ik een lekkere zoetmaker en mijn topper is agavesiroop of ahornsiroop, ik wissel die twee af. Ook lekker om gerechten mee te zoeten zijn honing en pindakaas. Let op, notenboter bevat veel vetten - goede vetten weliswaar maar je moet er niet mee overdrijven uiteraard. Ten slotte ben ik ook dol op raw cacaopoeder. Ik maak daar niet alleen de lekkerste chocomousse en mijn eigen chocoladerepen mee, ik strooi het ook heel vaak als zoet garniuur over yoghurt, havermout of in smoothies. Pure chocolade is de lekkerste chocolade die er is, voor mij de enige echte!



Kruiden
Zoals ik al schreef, gebruik ik veel kruiden. Ik heb sinds kort mijn eigen kruidenbak in de tuin waar ik groene kruiden kweek: rozemarijn, peterselie, dille, bieslook, basilicum, salie, munt, oregano, citroenmelisse... Heel leuk en zoveel lekkerder dan kruiden uit potjes! Mijn favoriet 'groen kruid' is dille. Ik vind dat dit een frisse toets geeft aan gerechten. Maar sommige kruiden kan ik natuurlijk niet zelf kweken. Ik gebruik in bijna al mijn gerechten kerrie en/of paprika (liefst pikante!) en ben ook gek op kurkuma al was het maar voor die mooie gele kleur die het aan je eten geeft). Ook gember vind ik heel lekker, zowel in hartige als in zoete gerechten. Ik kan wel begrijpen dat veel mensen er niet zo van houden omdat het nogal sterk smaakt. Ik 'consumeer' sowieso veel gember (ook vers, in thee of sapjes bijvoorbeeld) omdat het goed is voor mijn spijsvertering en darmen. 



Amandelmelk
Ik drink/eet al lang plantaardige melk/yoghurt, bijvoorbeeld van Alpro of Provamel. Sinds kort eet ik, op aanraden van mijn darmspecialist, volledig lactosevrij omdat dit mijn aanhoudende darmklachten en ongemakken zou kunnen verminderen. Ik ben nu dus nog meer pro plantaardige/sojamelk. Amandelmelk is het type notenmelk dat ik het vaakst gebruik. Het is heel licht en heeft een frisse, nootachtige smaak. Ik drink het 'puur' of verwerk het in soep, stoofpotjes, smoothies... Ook heel lekker: kokosmelk, cashewmelk, hazelnootmelk, rijstmelk... Er zijn zoveel lekkere soorten! Voor mijn lactosevrij 'dieet' ging ik langs bij een diëtist en hij vertelde me dat notenmelk arm is aan eiwitten, sojamelk daarentegen bevat wél de nodige eiwitten. Dat wist ik nog niet. Dus het is goed om af te wisselen want uiteraard heb je eiwitten nodig voor spieropbouw en -herstel. 

Edelgistvlokken
Anders dan de naam doet vermoeden, heeft edelgist niks te maken met 'traditioneel' gist dat in brood etc zit. Het is een gedroogde, inactieve gist die een nootachtige kaassmaak geeft aan gerechten. Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Dit is goed voor het metabolisme, de werking van het zenuwstelsel en voor de vermindering van vermoeidheid. Verder draagt het bij aan glanzend haar, sterke nagels en een mooie huid. Ik gebruik vaak edelgist in slaatjes, op mijn spaghetti (ter vervanging van kaas) of om kaassaus of een andere romige saus te maken. Ik vind het superlekker! Je vindt dit in de meeste biowinkels, voorlopig ben ik het nog niet tegengekomen in de supermarkt.

Havermout
Havermout is mijn favoriet ontbijt - hetgeen waar ik al naar uitkijk wanneer ik 's avonds in bed kruip! Ik gebruik meestal 'gewone' havermout uit de supermarkt, die vind je tegenwoordig overal. Recent ontdekte ik in de biowinkel de 'seedy porridge' van het merk Turtle: een havermoutmix met allerlei zaden. Overheerlijk en een leuke afwisseling met 'gewone' havermout!



Lunch ball 'ZERO' van Guzzini
Ik zweer bij food prepping. Wanneer ik een dag op pad ben, bijvoorbeeld voor het werk, zorg ik altijd dat ik mijn lunch bij me heb, meestal een slaatje. Sinds kort neem ik dat mee in mijn supertoffe 'ZERO' van Fratelli Guzzini. Dit is een leuke lunch ball (beschikbaar in gekoelde en niet-gekoelde versie) met verschillende compartimenten, bordjes en trays (bv. voor dressing) én met bestek erbij. Je kan zelf je 'ball' indelen, afhankelijk van het gerecht dat je erin stopt. Superhandig en bovendien makkelijk draagbaar 'on the go'. Een investering in mijn keukenkast waar ik nog heel lang van ga kunnen genieten, daar ben ik zeker van!
Dit overzicht is slechts een selectie van mijn 'kitchen essentials', er zijn er nog veel. Maar ik denk dat dit al een goed beeld geeft van hoe ik kook!


Welke producten zijn voor jullie onmisbaar in de keuken? Let me know!

Love, Josie xo

13 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De edelgistvlokken zijn me totaal onbekend maar ik wil het nu ook wel proberen, ik ben blijkbaar een beetje lactose-intolerant. Nog een kleine tip over de gember: ik vind dat heerlijk maar ik krijg er helaas hartkloppingen van als ik er veel van binnen krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker eens proberen, de edelgist. Het ziet er op zich niet zo lekker uit maar laat je niet afschrikken... Het geeft echt een superlekkere smaak!

      Verwijderen
  3. Mijn vijzel met stamper! Om snel noten te hakken. Ik zwier die meermaals per week over een exotisch gerechtje. Heerlijk bij een curry of over een quinoasalade! Mijn volgende pannenset wordt er ook een van GreenPan. Zal voor bij de nieuwe keuken zijn volgend jaar. ;-) En dat van die eiwitten in notenmelk versus sojamelk heb ik vorige week toevallig ook ergens gelezen. Ik ga dus ook weer wat meer moeten afwisselen met sojamelk. Smakelijk! Annelies x

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een vijzel met stamper, dat is nog eens een idee. Want ik 'hak' mijn noten altijd met een gewoon 'patattenmes' maar dat is niet zo handig ;-)
      Dank je voor de tip dus :-)

      Verwijderen
  4. Veel overeenkomsten met mijn favorieten! Ik kan ook niet zonder mijn blender...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat we zoveel overeenkomsten hebben :-)
      Oh ja, inderdaad, mijn blender had er ook nog kunnen tussen staan want die gebruik ik ook héél veel!

      Verwijderen
  5. Leuk lijstje! Ik schreef er onlangs ook nog over. Ik zou niet meer zonder mijn siliconen bakmatje kunnen, om verse granola mee te maken. En kruiden, specerijen, ahornstroop, pindakaas, ... Mmm!
    (Ken je Pit&Pit al?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pit&Pit ken ik maar nog nooit bij besteld. Ik ga dat dringend eens moeten doen!

      Verwijderen
  6. Hele leuke lijst! Onlangs kocht ik voor een recept kokosvet en sindsdien wissel ik daar graag met af. Die spiraalsnijder lijkt me wel enorm handig te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind een spiralizer echt een goeie investering, als je houdt van groenten.
      Kokosolie is top, je kan het zelfs gebruiken als olie op je lichaam :-)

      Verwijderen
  7. Ik volg je gedeeltelijk. Maar de textuur van sommige dingen (havermout enzo) verdraagt mijn overgevoelige mond niet. :-)

    BeantwoordenVerwijderen