Ik ben geen keukenprinses – daar ga ik niet te veel woorden
aan vuil maken. Ik behoor nu eenmaal niet tot de immer groeiende categorie
mensen die er een enorm plezier in scheppen om uren aan een stuk in de keuken
te staan en erin slagen de lekkerste en mooiste gerechten uit hun koksmuts te
toveren. Ik bewonder die mensen wel, en ik vind het vooral handig om te
beschikken over een culinair getalenteerde wederhelft en vriendenkring, zodat
ik met de regelmaat van de klok kan genieten van heerlijke feestmalen. Dat ik
geen keukenprinses ben, wil echter helemaal niet zeggen dat ik niet vers en
gezond eet. Ik kook elke dag vers en heb nooit voorgemaakte schotels op het
menu staan, uitgezonderd een occasionele comfort food chinees in het weekend
wanneer ik te tam ben om in de potten te staan roeren. Ik probeer ook graag nieuwe, eenvoudige receptjes uit – een van m’n
voornemens voor 2015 – en ik sla al eens aan het experimenteren met glutenvrije
voeding, superfood, raw foods,… Ik vind het heerlijk om in de biowinkel in de rekken te snuisteren en
kennis te maken met nieuwe, gezonde
producten. Ik vind gezonde voeding gewoon ook heel erg lekker, dat "geluk" heb ik :-)
Daarom
kan ik de pure keuken van Pascale
Naessens bijzonder appreciëren. Ik knipte het recept voor Pascale’s
zadengebak al een tijdje geleden uit een magazine. Het leek me onmiddellijk
iets voor mij, omdat ik als vegetariër
sowieso heel veel zaden en noten eet
om voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze week heb ik het
eindelijk gemaakt. De reden voor de vertraging was dat ik geen bakpapier in
huis had, en dat heb je echt wel nodig.
Wie geen keukenprinses is, moet slim zijn en zich omringen met leuke keukenprinsen! |
Het
recept is echt heel gemakkelijk, dus ik deel het graag met jullie!
Ingrediënten:
* 150
g haverzemelen
* 150
gebroken lijnzaad
* 40
g chiazaad (vroeger was dit vrijwel uitsluitend te koop in de biowinkel, maar
vandaag kan je het superfood ook kopen bij bv. Delhaize)
* 40
g pompoenpitten
* 40
g zonnebloempitten
* 40
g gedroogde veenbessen
* 30
g gojibessen
* 40
g hazelnoten
Bereiding:
Meng
alle zaden in een kom en voeg een beetje water (max. 250 ml) toe. Roer alles
goed door elkaar zodat het een vrij stevige massa wordt.
Leg
vervolgens een vel bakpapier in je bakvorm, en vul deze op. Duw goed aan. Zet
dit in de oven op 180° voor ongeveer een uur.
Laat
goed afkoelen, zodat het gebak stevig kan worden en niet brokkelt.
Omdat een
heel gebak uiteraard veel te veel is voor 1 persoon – het vult zeer goed! – heb
ik het in stukken gebroken en ik bewaar het in een goed afgesloten blikken
doos. Zo blijft het lekker knapperig en vers en kan ik er nog lang van genieten.
Is het lekker,
vraag je je wellicht af… Ja, enorm
lekker! Enfin, dat is mijn mening uiteraard. Het heeft een nootachtige
smaak en dat is 100% mijn ding. Het
is misschien wel een beetje droog
maar daar kan ik me wel over zetten. Het vult heel goed en je proeft gewoon dat
het boordevol goede voedingsstoffen
zit. Ik vind het ideaal als tussendoortje, maar je kan het evengoed eten als
ontbijt of bij de lunch met een slaatje. Zoveel mogelijkheden!
Door de
haverzemelen, het lijnzaad en het chiazaad krijgt het gebak voldoende binding,
dus die heb je zeker nodig. Maar daarnaast kan je makkelijk variëren in de ingrediënten. Ik ben
bijvoorbeeld niet zo dol op veenbessen, dus ik heb er wat minder in gedaan en
dat gecompenseerd met meer gojibessen. Ik ga het zeker ook nog eens uitproberen
met andere notensoorten.
Als je
het volledig glutenvrij wil, dan kan je de haverzemelen gemakkelijk vervangen
door teffmeel (verkrijgbaar in de
biowinkel). Dat zorgt ook voor voldoende binding. Ik maakte het al op beide
manieren, en eerlijk gezegd vind ik het nog lekkerder met teff.
Ten
slotte nog een laatste pluspunt: het
gebak ruikt overheerlijk! Toen het in de oven zat, kwam Pieterjan thuis en
het was het eerste wat hij zei. Hij dacht dat er een cake in de oven zat! Nu
ja, dat is het eigenlijk ook wel een beetje en wat mij betreft is het
zadengebak minstens even lekker. Maar zoveel gezonder en
voedzamer!
Conclusie: you
really have to try this at home! Smakelijk,
en laat me zeker weten wat jullie ervan vinden…
Lots of
love, Josie xo
Niets van zoetstof dus? Best wel benieuwd hoe dat dan smaakt! In elk geval makkelijk receptje dat mij niet afschrikt (ik ben net zo'n grote keukenprinses als jij!), ik test het eens uit! (PS: hazelnoten wat fijn hakken of gewoon de ganse noten erin kappen?). Ik zou daar trouwens wel een een beetje zwarte chocoladesnippers durven onder mengen, als variatie :-)
BeantwoordenVerwijderenNee, geen zoetstof nodig. Kan je wel doen he, maar staat niet in het recept en ik vind het ook niet nodig. Alles is al altijd zo zoet...
VerwijderenHazelnoten doe ik er in hun geheel bij.
Met wat cacao lijkt het me ook lekker, ga ik ook eens proberen denk ik! 😊
Wel, als ik het maak, ga ik wat experimenteren en kleinere gebakjes maken met verschillende smaken: eentje zonder zoetstof, eentje met chocolade, eentje met agave siroop of honing of zo,..oh en eentje met wat kaneel, yummie :-) Benieuwd!
Verwijderenlijkt mij een super ideetje :-)
Verwijderenveel plezier, smakelijk en ik zie het misschien wel verschijnen op IG, FB of je blog hé :-)
Yum, lijkt me echt wel heerlijk! Ga ik zeker eens proberen, aangezien wij hier ook nooit vlees eten (of ik misschien heel af en toe ;)) en ik ook dol ben op zaden ed. Thanks for the tip!
BeantwoordenVerwijderengraag gedaan! inderdaad de ideale snack voor veggies ;-)
Verwijderenheb er ook eentje gemaakt - heb het net geproefd - smaakt heerlijk
BeantwoordenVerwijderenEcht aangenaam als tussendoortje
Echt een ideale snack
super, laat het smaken! :-)
Verwijderen